Njemačka ponovo potpisala ugovor sa „Norwegian People’s Aid“ (NPA) i time nastavlja pružati podršku humanitarnom deminiranju u Bosni i Hercegovini

minen npaAmbasadorica Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini Christiane Hohmann, je dana 16.05.2017. sa direktorom nevladine organizacije Norwegian People’s Aid“ (NPA), Darvinom Lisicom, potvrdila nastavak dugogodišnjeg angažmana Njemačke u oblasti humanitarnog deminiranja potpisivanjem još jednog ugovora u visini od gotovo 400.000 eura.
Nevladina organizacija „Norwegian People’s Aid“ (NPA) može s tom podrškom nastaviti aktivnosti deminiranja na području Doboja/Usore, gdje je sa čišćenjem tamnošnjih sumnjivih lokacija počela već prije dvije godine. U ovoj godini će se realizovati projekti čišćenja i u opštinama Petrovo i Gračanici.

Zahvaljujući ovoj finansijskoj donaciji, „Norwegian People’s Aid“ (NPA) može deminirati još jedanaest lokacija koje je Njemačka ambasada već obišla i izvršila odabir lokacija. 

Savezna Vlada Njemačke je od 1997. godine stavila na raspolaganje oko 33,5 miliona eura za humanitarno deminiranje u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Ambasada Savezne Republike Njemačke